tiistai 3. syyskuuta 2013

3. Tiivistelmä

 Tiivistelmä Mikko Puttosen artikkelista Lue romaani, ymmärrät muita (Tiede 8/2012)

Mikko Puttosen artikkeli "Lue romaani, tajuat muita" käsittelee tiedekirjojen ja romaanien eroja. Hänellä on tietoa siitä, että romaaneilla on oikeasti vaikutusta sosiaaliseen maailmaan.
  Puttonen kertoo, että tietokirjoja lukevat voivat lukea itsensä päteviksi aiheesta niitä lukemalla, mutta ne jotka lukevat romaaneja, oppivat sosiaalisia taitoja. Tästä tutkimusta on tehnyt Toronton yliopiston psykologian professori Keith Oatley.
  Ihmisten on helppo samaistua romaaneihin ja niiden henkilöihin, mutta joskus siitä voi olla myös haittaa. 1700-luvulla nuoret miehet samaistuivat ehkä liikaakin Johan Wolfgang von Goethen kirjoittaman Nuoren Wertherin kärsimykset kirjan henkilöön joka teki itsemurhan. Silloin nuoret miehet jotka olivat onnettomia tekivät itsekin itsemurhan.
  Kaikki samaistumiset eivät ole kuitenkaan olleet niin synkkiä. Nuoret aikuiset kun olivat lukeneet miehestä joka lähti äänestämään, menivät he itsekin äänestämään.
  Ihmiset voivat samaistua kirjan homoihinkin, varsinkin jos henkilön homous paljastuu vasta kirjan lopussa. Silloin lukija on kerennyt samaistua henkilöön sellaisena kuin hän on, eikä ennakkoluuloisena homoutta kohtaan.
  On myös tutkittu, että romaanien lukeminen vähentää stressiä. Kun lukee uppoutuneena kirjaan, unohtuu muu kiireinen maailma ja meteli.
  Kirjoissa kieli on paljon vaihtelevampaa kuin esimerkiksi lastenohjelmissa. Lapset siis kartuttavat sanavarastoaan paremmin lukemalla kuin kuuntelemalla puhetta televisiosta tai vanhempien höpinöitä.
  Nykyään lukeminen on kuitenkin menettämässä kannatustaan. Ihmiset selailevat enemmin nettiä puhelimillaan ja tietokoneillaan ja pitävät silmänsä kaiken maailman näytöissä kuin kirjan sivuissa.

1 kommentti:

  1. Tiivistelmäsi otsikko on oikeanlainen. Olet koonnut tiivistelmääsi keskeiset asiat Puttosen artikkelista. Hyvä, että myös viittaat Puttosen käyttämiin lähteisiin.

    Alku ja loppuosa sisältävät lauseita, jotka eivät ole ihan Puttosen tekstin hengen mukaisia. (Hyvä sinänsä, että olet halunnut sanoa asiat omin sanoin.)Keskiosan teksti on kuitenkin vallan onnistunutta.

    Kappaleiden rajat eivät erotu tarpeeksi selvästi. Blogissa kannattaa aina jättää kokonaan tyhjä rivi kappaleiden väliin.

    3-p.

    VastaaPoista